Geimuusika

Ma olen seda juba kunagi siia kirjutanud, aga pärast tänahommikust bussisõitu teen ma seda veel kord. Sest ma lubasin. Humanitaarial pole ju loogika ja päris-maailmaga obviously midagi pistmist.

Armastus on teatav psüühiline seisund. Tugevasti tasakaalutu, mittestatsionaarne olek. Umbes nagu tulekahju. Soovida armastuse igikestvust abielu vormis tähendab soovida tulekahju konserveerimist.

Armastus on üleminek ühelt statsionaarselt olekult (veel ei armastata) teisele, niisama statsionaarsele olekule — enam ei armastata. Seega on armastus kindla liikumisega protsess suunaga vaibumise, kahanemise, jahenemise, taandumise, lahjenemise, kuhtumise poole. Enamasti. Erandeid on ikka. Ja sedasorti iseeneslikult rahunevaid protsesse nimetatakse teaduses relaksatsiooniprotsessideks. Relax! Seda tüüpi protsesse kirjeldab kõige täpsemalt eksponentsiaalne seadus.

Eksponentsiaalse graafiku järgi tuleb välja, et armastus ei lõpegi täielikult enne lõpmatust. /.../ Tunnete pinge, jõud, ulatus, „armuvägi“ muudkui väheneb ja väheneb, aga muutub alles lõpmatuses nulliks.

Aju võib hakata funktsioneerima tõelises puruksjooksu-režiimis. Tekib tohutu vaimse energia sähvatus. Võib tekkida ületamatu kiusatus alustada mingit hästi keerukat ja isegi ohtlikku mängu, meelega viia see lootusetusse seisu, et sealt siis puhtalt ja elegantselt välja tulla. Armuvägi!

Eksponentsiaalsus kirjeldab suuremat osa elus toimuvatest protsessidest. Mida tuleb teha selleks, et lahti saada noorusest? ... Õige! Selleks tuleb lihtsalt oodata! Kõik sünnib iseenesest ja ilmtingimata... Mida tuleb teha selleks, et laguneks su maja, televiisor, auto ja loomulikult ka sinu abielu? Ka selleks ei ole vaja mitte midagi teha. Kõik need protsessid on iseeneslikud ja arenevad kaose suunas. Entroopia on kaose mõõde — niisiis entroopia suurenemise poole. Termodünaamika teine seadus!

Just kolmas aasta on abielule ohtlik, sest armastus on kolme aasta jooksul põhjalikult maha jahtunud, tülid aga jõudnud haripunkti. /.../ Pärast kriitilise punkti ületamist hakkab armastus monotoonselt vähenema. Algab mitte just eriti paljupakkuv abielu „normaalse funktsioneerimise“ periood. Kui ka üheksandal aastal ei lahutata, algab abielupoolte mumifitseerumine ning lahutusel polegi enam mõtet ...
/Gustav Naan („Sigma Tau-C705“)/

Erasure - Love to Hate You


1 kommentaar(i):

  1. Kristian

    Teadus on tõesti teinekord päris karm...

    http://www.buzzle.com/editorials/3-27-2004-52238.asp

     

Postita kommentaar